XNViewMP, een Geweldig fotobewerkingspakket.


XNViewMP is een geweldig fotobewerkingspakket en het is bovendien freeware. Het is al jaren beschikbaar en wordt zeer consequent onderhouden.

Het is niet een pakket om op heel moeilijk nivo een foto aan te passen, zoals RAW fanaten vaak doen en logisch vinden. Maar het is wel een pakket dat je het foto-leven heel makkelijk maakt, vooral omdat het een zeer goede (en zeer snelle !) batch-funktie heeft.

Je kunt de menu's naar wens inrichten. En je kunt alle instellingen in eigen bestandjes (met je eigen duidelijke naam en op een eigen plek) opslaan en zo beurtelings oproepen. Een setje batch-akties om een snelle start mee te maken kun je onderaan dit artikel ophalen.

Zo kun je bv een aktiekombinatie van autolevel, autokontrast en 30% extra scherpte maken en de nieuwe foto's laten opslaan met de (toegevoegde) extentie new.

Plus een tweede aktiekombinatie van verkleinen tot bv 1000px, een eigen watermerk toevoegen en die nieuwe foto's laten opslaan met de extentie klein.

Je gebruikt dan eerst de eerste voor een kopie-map met de grote foto's en daarna de tweede voor een kleine (kopie-) serie voor op een site of fotospeler.

Dit pakket is vooral ook handig om alles te doen wat nodig is als je foto's wilt voorbewerken voor publicatie op een site of voor gebruik op een fotospeler. Ook kun je in dit pakket foto's heel nauwkeurig draaien wat niet zelden nodig is...

Hieronder enkele setjes verkleinde foto's in originele (links) en in verbeterde kwaliteit (rechts). Achter elke foto zit het grote (!) formaat dat je dus apart kunt openen (door te klikken).
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
Bij deze foto's zie je weinig optisch verschil. Het resultaat is zeer afhankelijk van de hoeveelheid waterdamp (want die zit uiteraard tussen onderwerp en kamera). Digitaal gezien echter is de eerste (originele) foto 9,33 Mb en de tweede (bewerkte) foto 3,34 Mb.
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
Als je inzoomt zie je al een duidelijke verbetering ontstaan. En digitaal gezien is de eerste (originele) foto 3,58 Mb en de tweede (bewerkte) foto 0,94 Mb.
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
En als je heel ver inzoomt ziet zoiets glimmends als een achterlicht er wel heel veel beter uit. En dat dus (ook) in batch, oftewel wordt je serie foto's in luttele sekonden opgewaardeerd. Hier is digitaal gezien de eerste (originele) foto 2,37 Mb en de tweede (bewerkte) foto 0,72 Mb.
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
Als het droog is krijg je dan bijvoorbeeld zoiets.
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
En zoiets. Zijn dit klaprozen of zijn dit klap-rozen ?!
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
Op de set hierboven is wel heel duidelijk de verkeerde invloed van waterdamp te zien. Deze foto is namelijk genomen vanuit huis, door een niet al te schoon raam met dubbelglas, terwijl het regende. Exif : f/8 - 1/100e sekonde - ISO1600 - 6xzoom.
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
https://YesFotos.nl
Maar ook voor binnenshuis gemaakte foto's is het resultaat opmerkelijk veel beter.

Deze foto's zijn gemaakt met de onverslaanbare Panasonic FZ1000 kamera. De beste kamera voor aktieve fotografen ! Want de beste kamera is uiteraard de kamera die je bij je hebt !

Ze zijn allemaal uit de hand gemaakt en niet uitgesneden. De superieure hardware en software van deze kamera maakt een statief overbodig, zelfs in het donker ! Maar als je timelapse opname's wilt maken is het Neomax 220 statief(je) een hele goede keuze.

Haal hier een setje instellingen op voor je eerste gebruik in XNViewMP. Kopieer (unzip) de bestandjes naar een map en probeer ze door ze in XNViewMP te openen (linksonder) in het batch convert mnenu.

In dit pakket kun je foto's wel op alle mogelijke manieren technisch bewerken maar niet retoucheren. Anders gezegd, je kunt hiermee niet plaatselijk bewerken met de muis maar alleen akties kiezen in de menu's. Aktie(s) die dus op de hele foto worden losgelaten.

Nog een handige extra is dat je je eigen werkbalken kunt maken (en bewaren). Dit in het kader van "hoe minder knoppen hoe beter". Maak daar dan wel zo Nu en dan een backup van (en uiteraard niet in de installatiemap zelf).

Voor plaatselijke bewerkingen met je muis is Photoscape een hele goede aanvulling (klik hier).

TOP