Hengelo's Edukatief Industrie Museum (2008)


In het HEIM was een Robot Zoo tentoonstelling. Er waren allerlei nagebouwde dieren te zien die dmv industriele automatisering (IA) tot leven waren gewekt en door het publiek bedient konden worden.

Het HEIM is (nog) gevestigd in de voormalige Wilhelminaschool. Dat was de opleidingsschool die bij het voormalige Stork in Hengelo hoorde. Historie in historie dus.

Al ergens in de jaren 90 is de allerlaatste Stork vestiging in Hengelo gesloten. Nog heeeel veeeel jaren lang zei "de burgerij" : bij Stork zit je goed ! Dat goldt echter toen al nog alleen voor de oude garde. Zeer velen daarvan konden al met 54 jaar en behoud van minstens 90% van het netto salaris thuisblijven. Het was geen wonder dat diverse pogingen tot doorstarten van de diverse bv's niet heel enthousiast ontvangen werden door de meeste "ervaren" medewerkers.

Het HEIM heet tegenwoordig Oyfo, of in ieder geval maakt het daar deel van uit. Dit ivm met een samengaan van kunst, techniek en edukatie in Hengelo, hetgeen ongetwijfeld logisch is gevonden. Onduidelijk is momenteel nog of Heim, Crea en de Muziekschool nog gaan verhuizen naar een gesamenlijk pand.